In 2014 verscheen de tweede, bijgewerkte editie van Afrodite en Europa, mijn beknopte geschiedenis van Cyprus. Het boek bestrijkt de geschiedenis van het eiland vanaf de komst van de eerste bewoners. Dominant in de huidige beschouwingen over Cyprus is het ‘probleem’, dat wil zeggen de deling van het eiland sinds de Turkse invasie van 1974, waardoor sindsdien het noorden door Turkije is bezet en de vraag hoe deze situatie moet worden opgelost.
Het antwoord op die vraag is nog niet gevonden en sinds de publicatie van Afrodite en Europa is er wat dat betreft op Cyprus niets vermeldenswaardigs voorgevallen, zodat het boek nog steeds actueel is. Cyprus is in de mythologie zowel bekend als de geboorteplaats van de godin Afrodite als de plek waarheen Zeus, vermomd als stier, de Fenicische prinses Europa ontvoerde. De Griekstalige bevolkingsgroep is veruit in de meerderheid op Cyprus en het land is lid van de Europese Unie, vandaar de titel.
Het boek is een gemakkelijk toegankelijke inleiding in de geschiedenis van Cyprus, zowel voor studenten als belangstellende reizigers. Het is nog steeds leverbaar, kost 19,95 euro en is te bestellen via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever.